Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Další verze LLM GPT-5 na sebe nechá ještě chvíli čekat. Prozradila tak Mira Murati, CTO společnosti OpenAI. Chatbot by měl dosahovat ještě vyšší inteligence, tentokrát až na úrovni PH.D. v případě některých typů úloh.
tombominos (1342) | 25.6.202422:53
Ja nevim, jestli se neco deje, ale ChatGPT ­(MS Copilot­) se zda byt cim dal tim vic mimo... dbeska vecer zase uplna kravina, coz toho vypadla.
Na to Phdr to fakt v nejblizsi dobe moc nevypada.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 25.6.202423:45
1, PhD úroveň to má mít ve specifických typech úloh. Váš případ se tohoto nemusí vůbec týkat a tu úroveň PhD to tam možná ani mít nemá.
2, Teď je tam GPT­-4o, ne GPT­-5, teď to má mít úroveň inteligentního středoškoláka, a to v mnoha ohledech splňuje výborně. Mě až fascinuje, jak dobře zvládá např. středoškolskou matiku. Dám tomu screenshot příkladu ze závěrečných zkoušek a bez jakéhokoli dalšího vstupu si to všecko přečte, pochopí, co má udělat a s vysvětlením to i ­(většinou­) správně vypočítá, a to včetně práce s grafy funkcí.
Odpovědět0  0
tombominos (1342) | 26.6.20249:36
Ono je hezke, ze to pocita matematiku, ale pritom ty algorytmy nevi to jake je datum. A nejen to, nahodne to klidne vygeneruje odpoved ­(zcela mimo­), pokud bud ­"nepochopi­" kontext otazky nebo to proste nenajde. Tohle je za mne totalni propadak cemukoliv co ma v nazvu ­"inteligence­", protoze se na ty jeho vystupy neda spolehnout.
Za mne to jeste neproslo ani fazi ­"detskych nemoci­".
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.6.202410:41
"ale pritom ty algorytmy nevi to jake je datum­"

Mně to správné datum napíše.

"pokud bud ​­"nepochopi​­" kontext otazky nebo to proste nenajde­"

Tak on to především není vyhledávač. Pořád se mi zdá, že nevíte, co to je a k čemu se to používá. Pracuju s tím velmi často v nejrůznějších projektech, a ačkoli někdy to opravdu dělá blbosti, pokud se to používá k tomu, k čemu se to používat má, tak to funguje ve většině případů perfektně.
Odpovědět0  0
tombominos (1342) | 26.6.202414:00
Zkuste chapat smysl textu ne literu...
priklad s datem, ktery je tady v diskusi dokumentovoany, je priklad fatalni chyby. Tak fatalni, ze neco takoveho by nemelo byt ani v ostrem provozu. To je prinejlepsim beta a to jeste s otaznikem.
O vyhledavaci nic nepisu. To jste si do toho vlozil vy. To ze Vam to ­"funguje­" evidentne neznamena, ze to funguje jinde a jak to ma. Kdyz vam system po druhem nebo tretim dotazu odpovi naprosto neco jineho a mimo kontext, tak to je neco co jednoduse nefunguje. Kdyz si predstavite modelovy priklad, ze se ho pta nekdo, kdo ty odpovedi opravdu nezna, tak vystup toho systemu mu da informace, ktere jsou chybne, mylne, dezinformace, nazvete si to jak chcete. Dotycny, protoze nema dostatecny prehled s takovou chybnou informaci pak zacne dal pracovat. Zbytek si muzete doplnit sam..
ps: zkuste prosim z tech nekterych odpovedi ubrat podprahovou aroganci..
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.6.202414:17
"O vyhledavaci nic nepisu. To jste si do toho vlozil vy.­"

Opravdu? Cituji: ­"nebo to proste nenajde­" O hledání ­(a nevyhledání­) jste psal Vy, ne já.

"Kdyz vam system po druhem nebo tretim dotazu odpovi naprosto neco jineho a mimo kontext, tak to je neco co jednoduse nefunguje.­"

Nepřipouštíte možnost, že chyba může být i v tom, kdo to neumí ovládat a­/nebo to nepoužívá k tomu, k čemu je to určeno.

"tak vystup toho systemu mu da informace, ktere jsou chybne, mylne, dezinformace, nazvete si to jak chcete­"

Opět totéž. Chatbot není vyhledávač, aby prezentoval informace. Když po tom chcete informace, to se nemůžete divit, že to nefunguje tak, jak byste si představoval, když to není primárním účelem. To můžete čekat od vyhledávače nebo vyhledávače, na něhož je naroubován chatbot, ale ne od chatbota. Používáte chatbota nebo chatbota na vyhledávači? To je rozdíl. Pracuje se správným nástrojem pro činnost, kterou chcete dělat?
Odpovědět0  0
tombominos (1342) | 26.6.202415:13
"nebo to proste nenajde​­"
.. chce to chapat smysl, potazmo se zeptat. Timto je myslena informace v neuronce, protoze delate s GPT ­"rozhovor­", ve kterem upresnujete, co chcete vedet. jelikoz GPT je na tolik stupidni, ze spoustu ­"informaci­" vam nevyfiltruje, pouze Vam hodi tunu omacky a je zrejme, ze ty informace tam nekde ma. Nema to nic spolecneho s ­"vyhledavanim­" ale s informaci, kterou by mel bud mit v neuronce nebo by si ji mel schopen nejak ­"dotahnout­".

Ok, kdyz teda podle Vas nevyuzivam nastroj spravne, zkuste mi teda podle Vas vysvetlit k cemu MS Copilot je? Mineno je obecny MS Copilot? Predestirasm, ze primo na jejich strance je treba ­"...to ask more questions and have longer conversations­" :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.6.202416:12
No pozor, nezaměňujte model s chatbotem. To, že Copilot nefunguje dobře ­(což je fakt, ten je asi nejhloupější­), neznamená, že stejně dobře­/blbě funguje jiný chatbot na stejném modelu. Dva chatboti založení na GPT­-4 nebo jakékoli jiné verzi mohou ve výsledku fungovat odlišně, což bude ještě markantnější, pokud vezmete odlišné modely. Copilot využívá GPT­-4 Turbo, ChatGPT má GPT­-4o. Nepřisuzujte hloupost Copilota modelu, ale chatbotovi samotnému. Model je jen částí, i dobrý model se dá zkazit chatbotem na něm postaveným.

"zkuste mi teda podle Vas vysvetlit k cemu MS Copilot je? ­"

Chatboti obecně jsou dobří např. pro následující: sumarizace poskytnutého textu, oprava textu ­(udělat jej zábavnější, formálnější,...­), návrhy na cokoli ­(činnosti, např. ­"navrhni 10 příkladů na procvičení 2D polí v programování­"), návrhy textů ­(mailů, dopisů a jejich osnovy­), vytváření lekcí na míru ­(vysvětlení podle požadované úrovně­), asistent­/podpora,...

Jestli využíváte Copilota k vyhledávání, tak pak ho používáte v tom, pro co je určen, protože Copilot je chatbot na vyhledávači. Tam je pak otázkou, zda je blbě ta vyhledávací nebo chatbotová část ­(příp. oboje­). ChatGPT je oproti tomu chatbot, ne chatbot na vyhledávači ­(alespoň prozatím co se týče bezplatné verze­). Jestli používáte primárně Copilot a ne jiné chatboty a chatboty na vyhledávači, pak se nedivím, že máte takový pohled, protože ten je opravdu docela slabý. ChatGPT je naopak pro věci, pro které je určen, velmi dobrý.

Znovu ale platí to, co jsem psal výše, neposuzujte model podle chatbota. Že nefunguje chatbot, automaticky neznamená, že nefunguje i model.
Odpovědět0  0
tombominos (1342) | 26.6.202416:30
ano primarne jsem zkousel MS Copilota. Ted jsem zkusil ChatGPT, vysledek je opet neco jineho­/chybneho, nez to na co jsem se ptal...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.6.202416:59
"vysledek je opet neco jineho​­/chybneho, nez to na co jsem se ptal...­"

"ptal­", to možná bude ten problém. Vy se pořád na něco ­"ptáte­".

Můžete mi ukázat nějaké příklady Vašeho příkazu? Protože mně pořád přijde, že po tom chcete nějaké informace, ale podávání informací není primární úloha pro chatbota. Stále se mi zdá, že to používáte k něčemu, pro co to není primárně určeno. Práce s chatboty jsou spíše příkazy než otázky ­(i když i to se dá­). S chatboty komunikujete spíše větami, které by na konci mohly mít vykřičník, a ne až tak těmi, které by tam mohly mít otazník.
Odpovědět0  0
Bison (877) | 24.6.202415:03
Viac cenzúry, viac klišé, viac reklamy, to všetko je budúcnosť AI, každý výrobca HW počíta zisky a sľubuje mimoriadny zážitok s infantilných odpovedí AI.
Odpovědět0  0
prasopras (143) | 24.6.202412:37
Nepripadava vam Mira jako AI generated person?
Odpovědět1  0
doug (117) | 24.6.20247:16
PhD z coho? Marketingovej komunikacie?
Odpovědět6  0
Pavel Matějka (1648) | 24.6.20247:15
Zásadním problémem těchto hraček je neschopnost přiznat, že neznají odpověď ­- a místo toho ji vyfabulují. Takže z nich občas lezou zoufalé nesmysly. S tím je potřeba něco udělat, jinak nejde o AI, ale o AS ­(Artifical Stupidity­).
Odpovědět3  0
shagy2301 (39) | 24.6.20248:06
na to je jednoduche vysvetlenie: ChatGPT a podobné nie sú AI ale LLM teda large language model. A ten funguje cisto na štatistikách a skladaní odpovede priebežne. Rozhodne tam nefunguje nič také ako revidovanie pripravovanej odpovede. Ony tie modely keď odpovedajú nevedia či odpovedajú na danú otázku, jednoducho len na základe štatistiky sa snažia vyskladať vety aby tomu modelu vyhovovali
Odpovědět3  1
MilionAJedenAcc (29) | 24.6.202410:56
přesně. hlupáci pořád zaměňují inteligenci za LLM
Odpovědět2  1
tombominos (1342) | 24.6.202412:56
"Hlupaci­" nic nezamenuji, zamenuji to marketingova oddeleni, ktera z toho delaji neco, co neni. ­"Hlupaci­" za to opravdu nemohou..
Ono by se dalo rict, ze to neni ani LLM, ale DOSI.. dementni odpoved s informaci...
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1648) | 24.6.202411:14
Tohle já vím. A co z toho plyne? Že je ten koncept chybný a je třeba jej upravit nebo dodělat.
Odpovědět0  0
hurvinek (65) | 24.6.202414:25
Můžeš mi sdělit, jaká je vlastně definice AI, když do ní LLM nespadají?
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 24.6.202417:33
Odpověď jsi tady už jednou dostal AI není LLM🤦🏼‍♂️🙄
LLM je pouze sada trénovacích parametrů, až to co z toho vyleze je AI

Jako synonymum uvedu příklad obyčejného žáka ve škole.
Učivo, učebnice učitele.... To vše je LLM
A žák respektive jeho mozek, který se šrotí učební materiály je AI a jeho inteligence se rovná množství poskytnutých trénovacích dat v LLM.
LLM muže mít pár stovek nebo taky několik miliard parametrů, ale i z několika menších dílčích LLM do kterého se budou postupně přidávat trénovací data, může vycvičit chytrou AI, opět jako žák ZŠ kterého 9 let připravujete po dílčích úkolech aby zvládl přijímačky na SŠ
AI můžete naučit pomocí přidáváním menších balíku trénovacích dat ­(sčítat a odčítat­) ­(násobit a dělit­)....a dalších do LLM, naučit i složitou matematiku,
ve chvíli kdy porozumí tomu co jak funguje, vám spočítá i složité rovnice, třeba to co bylo na prahu vzniku vesmíru nebo jestli byla dříve slepice nebo vejce 🤣

LLM prostě není AI, je to soubor dat které samy o sobě nijak nefungují, je to taková knihovna
...nevím jak jinak to ještě napsat
Odpovědět0  3
tombominos (1342) | 24.6.202418:22
no jo no..tak snad to bude fungovat lip nez dnesni ­"zapich­" .. :­)­)
https:­/­/ctrlv.link­/fh2M
Zatim bych rekl, ze co nenakrade to nevi a do toho PhDr tomu jeste kousek zbyva ;)
Odpovědět0  1
tombominos (1342) | 25.6.202412:40
ChatGPT ­(copilot­) je lepsi a lepsi.. :­)­)
Naprosta demence..

https:­/­/ctrlv.link­/p28p
Odpovědět0  0
hurvinek (65) | 25.6.20247:03
A jsi si skutečně jistý, že je to tak? Pokud vím, LLM je právě ta neuronová síť a nikoli data. A právě ta LLM se učí na obrovském množství dat, která se označují jako tréninková data, datový korpus, nebo podobně. Pokud vím, Meta se chlubí, že jejich LLM jménem Llama 3 se učila na datech o velikosti cca 15T tokenů. Tedy na 15 trilionech ­(v češtině bilion­) tokenů, ale samotná LLM je něco jiného, je to neuronová síť zde konkrétně v případě Llamy 3 o velikosti 8 a 70 bilionů ­(v češtině miliard­) parametrů. Rovněž se domnívám, že LLM je umělá inteligence, ač to mnozí popírají. Ostatně je tak často označována i společnostmi, které je vyvíjejí. Možná si lidé neuvědomují, že LLM může být více věcí, jako je třeba Škoda Enyaq současně auto i dopravní prostředek, tak současné LLM jsou výsledkem strojového učení, což je podmnožina umělé inteligence ­(https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Deep_learning#­/media­/File:AI­-ML­-DL.svg­). Občas mám pocit, že popírání, že je LLM AI, je projevem strachu. Strachu, že my lidé jsme nějak výjimeční, že na nás ty stroje nemají a že jim budeme vždy nadřazení. Že jediná inteligence může být ta lidská a proto jsme tak úžasní.
Odpovědět0  0
shagy2301 (39) | 25.6.202412:37
Dobre ste to popísali. Je to podmnožiou AI, teda nie plnohodnotná. Je to prvý krok. Aktuálne by som ale tie modely rozhodne stále v odbornej rovine nenazýval. Je prevda, že sú to skvelé rýchle nástroje, ktoré na základe tréningu vedia odpovedať na komplexné otázky s nejakou určitou pravdepodobnosťou správneho výsledku. Stále tam ale chýba nejaká spätná verifikácia či vygenerovaný obsah je pravdou, alebo len štatisticky najpravdepodobnejšou variantou. Akonákle toto budú tie modely obsahovať, začnem ich považovať aj ja osobne za AI.
To že ich takto označuje marketing firmy, ktorá to prezentuje je dôsledok dnešnej potreby používať buzzwordy na získanie pozornosti.
Osobne sa ale úprimne teším až sa dostaneme na skutočnú úroveň AI, ktorá sa bude stáť za svojim výsledkom a bude si to vedieť ešte pred jeho prezentovaním aj nejaké verifikovať.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.